Свържете се с нас0888/803619 | 02/4219599Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 

13 интересни великденски традиции, за които вероятно не сте чували

 

В навечерието на Великден, Ви предлагаме някои интересни традиции свързани с отбелязването на празника по света, различни от до болка (на стомаха) познатите ни козунаци, боядисани яйца и печено агнешко.


Да изгорим Юда!В Мексико, Бразилия, Португалия, Испания, Уругвай, Венецуела, Кипър, Крит като част от празненствата се изгаря чучело на Юда Искариот, което преди това даже е било обесено. За по-голям ефект понякога чучелото се пълни с фойерверки или му се дава лицето на известен политик. 


Разпъване на кръст
Във Филипините доброволци са разпъвани на кръст всяка година за да изразят съпричастността си към Христос. Разпъването все пак е краткотрайно и не застрашава живота на участниците. ;)


Да почетем трилъри!
В Норвегия традиционно великденската ваканция е времето, когато всички се отдават на заслужена почивка прекарана най-добре с книга в ръка, по възможност криминален роман или трилър. Традицията е толкова популярна, че книгоиздателите пускат специални великденски селекции, а крими-комикси се публикуват дори по кутиите с мляко.


Да напляскаме момичетата!
Старата езическа традиция все още се практикува в Чехия (pomlazka) и Словакия (korbác), където в понеделник след Великден младежите издебват девойките и ги удрят по дупето с върбови клонки. В замяна момчетата получават писани яйца и питие, а момичетата остават с обещанието за красота и здраве през годината и с проблемно сядане няколко дни след това.


Мокрият понеделник


Понеделник след Великден е тежък ден и за девойките в Полша (Śmigus-Dyngus) и Унгария (Locsoló Hétfo), които са издебвани от младежите и са поливани с вода. Ритуалът е за здраве, красота и обещава брак.


Забавления за малки и големи
Традиционно в Бермуда за празника се пускат хвърчила, а в Естония се поставят големи дървени люлки, на които се люлеят всички независимо от възрастта им.


Пари за заслужилите
В миналото английският владетел е измивал краката на поданиците си и им е давал пари на Велики Четвъртък (Royal Maundy Service). Днес традицията е опростена до даване на символична сума юбилейни монети на заслужили възрастни граждани, чийто брой, както и сумата, която получават е равен на годините на кралица Елизабет. Тази година 91 мъже и 91 жени ще участват в церемонията на 13.04.2017 г, която ще се проведе в Катедралата на Лестър.


Търкалящи се яйца
В Шотландия, Северна Ирландия и Северна Англия обичан великденски обичай е търкалянето на яйца надолу по хълм. Състезанието печели този, чието яйце първо слезе долу.


Малки вещициВ Швеция и Финландия децата се обличат като вещици и обикалят от врата на врата, раздавайки върбови клонки украсени с панделки и перца за да гонят злите духове. Те получават сладкиши в замяна, а в края на обиколката се пали голяма клада, която да прогони тъмнината. 


Да разгоним дяволите!
В градчето Прици, южно от Палермо в Сицилия местните се обличат като дяволи и в неделя на Великден обикалят и ловят „души“, които после трябва да им купят питие (Abballu de daivuli). Това продължава до следобед, когато Дева Мария и възкръсналият Христос изпращат ангели, които да прогонят дяволите.


Танцът на мъртвите
За Велики четвъртък в испанския град Верхес се провежда т.нар. „танц на мъртвите“, при който всички обличат костюми на скелети и в полунощ правят процесия през града.


Голямото великденско разчистване
На гръцкия остров Корфу на Великден от прозорците на къщите се изхвърлят глинени делви, гърнета и други керамични съдове. Смята се, че парчетата са на късмет и че това отваря път за новата реколта, която ще бъде събрана в нови съдове.


Празнично избухване
Във Флоренция на главния площад пред Катедралата се поставя каруца пълна с фойерверки, която се запалва от Архиепископа с ракета във формата на гълъб. Ако всичко е по план и всички фойерверки избухнат, градът и жителите му ще имат успешна година.


Пожелаваме и на Вас успешна година и весели великденски празници, заобиколени от любими хора и вкусна храна!

13 интересни великденски традиции, за които вероятно не сте чували

© 2020 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube