Свържете се с нас0888/803619 | 02/4219599Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 

Камино - Пътят към Сантяго

 

Мрежа от пътища и пътеки, която се простира над Испания и завършва с епична кулминация - Катедралата на Сантяго де Компостела. Това е Камино де Сантяго или Пътят на св. Яков. Вече над хиляда години поклонниците вървят през платата на Кастилия и хълмовете на Галисия, някои за да почетат апостол Яков, а други по пътя на собственото си духовно пътешествие към вътрешно себепознание и израстване.

Историята

Легендата разказва, че мощите на св. Яков са докарани с кораб от Йерусалим до Северна Испания, където той е погребан. По-късно, през 814 г овчар вижда ярка светлина, която му показва пътя до гроба на светеца и на мястото е издигната катедрала, около която в последствие възниква и днешният град Сантяго де Компостела.

Гробът на апостол Яков веднага се превръща в притегателна точка за поклонници от цяла Европа. Човешкият поток, който се стича към Сантяго де Компостела става причината за създаването на множество болници, църкви, манастири, абатства и градчета, някои от които са истински архитектурни съкровища. През 14 в обаче поклонничеството започва да запада заради многобройните войни, епидемии и природни катастрофи. Възстановяването му започва в края на 19 в, но истински подем изживява от последната четвърт на 20 в насам, повлияно от многобройни социални, културни и туристически фактори.  

Пътят

Пътят към Сантяго де Компостела следва стар римски търговски път, който води до нос Финистере на Атлантическото крайбрежие на Галисия, навремето смятан за най-западната точка на Европа, оттам и името му, което означава „краят на земята“. Много често поклонниците правят и тази последна част от маршрута, изминавайки още 90 км от Сантяго до океана.

Всъщност в зависимост откъде се пътува има повече от едно „Камино“ – има френски, португалски, английски маршрут, както и няколко испански. В миналото Камино е започвало от излизането на поклонника от собствения му дом и е свършвало с Катедралата в Сантяго де Компостела. По тази причина и мрежата от поклоннически пътища към Сантяго обхваща пътечки,  пътеки и пътища, които се вливат едни в други и нарастват, докато накрая образуват една голяма „река“ – основният път, обикновено френския маршрут с неговите 780 км дължина, който е и най-популярен.

През 1987 г Камино става първият Европейски културен маршрут, който е обявен от Съвета на Европа, а през 1993 г влиза и в Списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство.

Символът

Символът на Камино е мидена черупка. Тя може да се види изключително често по пътя, използвана и като указателна табела за посоката. В миналото, когато са се връщали у дома, поклонниците са носели със себе си черупка от галисийска мида за да удостоверят, че наистина са ходили до Сантяго де Компостела. В наши дни се сдобиват със символа още със стъпването на Камино като по този начин се идентифицират като поклонници по време на пътуването заедно с поклонническия паспорт (credencial) в който събират печати от градовете, през които минават. В Сантяго де Компостела поклонниците могат да получат специален сертификат (compostela), ако са извървели поне 100 км от Камино и имат печатите, които да го докажат. Сертификатът се издава още от Средновековието и до днес е запазил същия текст.

 

Ваша: Авиата

Камино - Пътят към Сантяго

© 2020 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube