Свържете се с нас0888/803619 | 02/4219599Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 

Добре дошли в Бали – Островът на боговете!

 

Сред 17 500 острова, които съставят Индонезийския архипелаг Бали изпъква с уникалната си красота. Със своите плажове, палми и топло синьо море той отговаря на всички представи за райски тропически остров. Част е от Кораловия триъгълник, който има най-голямото разнообразие от морски видове на земята и това превръща заобикалящите го коралови рифове в зашеметяваща гледка.


Бали е известен със сърфа, древни храмове и дворци, с активните си вулкани и джунглите, както и с духовните пътешествия на стотици търсещи себе си, подобно на героинята от книгата/филма “Яж, моли се и обичай”.

Духовната култура на острова придава допълнително измерение на неговия облик – там изглеждат изискани и специални дори най-скромните дарове за крайпътните олтари под формата на ориз и цветни листенца.


Населението на Бали е около 3 милиона, като по-голямата част от жителите изповядват индуизма. Най-гъстонаселената зона е южното крайбрежие и столицата Денпасар. Години наред фермерството е бил основен начин на живот заедно със съпътстващите го риболов, търговия и занаятчийство, но през последните десетилетия туристическата индустрия дава нова възможност за препитание.


Бали се намира близо до Екватора и има тропически климат със средна годишна температура от около 30°. Най-подходящото време да го посетите е „сухия сезон“ – от март до октомври.
Официалните езици са балийски и индонезийски, а английският е изключително широко застъпен.


Най-хубавите плажове на острова са в южната му част и са от ситен златист пясък. Световноизвестни са имената на: Кута, Нуса Дуа, Семиняк, Санур... В този район има и най-много хотели, а големият брой туристи се поддържа и от круизните кораби спиращи в Беноа, Бали.


Източната част на Бали създава усещането за безвремие. Идилични пътища криволичат между оризови полета обградени от кокосови и бананови дървета. Пътечки водят покрай отрупани с ананаси хълмове към храмове, потоци и водопади. Голямата забележителност в тази част на острова е автентичният селски живот. Древни селища като Тенганан са разпръснати около Гунунг Агунг – най-големият вулкан на Бали.


Северното и западно крайбрежие на Бали са по-непознатата му част и природата е в изобилие – джунгла, мангрови гори, савана, коралови острови и необичайни плажове от черен вулканичен пясък, които сякаш са дошли от друга планета. Тук можете да видите различни животински представители, да наблюдавате делфини или да пуснете малка морска костенурка в морето.


Концепцията на традиционната балийска архитектура е насочена навътре. Същото се отнася и до красотата на острова. Вътрешността му е вулканична зона с изобилна растителност и ярки цветя, а хълмовете са опасани с терасирани оризови полета. Не е изненадващо, че в тази плодородна среда процъфтяват културата и изкуството. По главния път северно от Денпасар се редят селища специализирани в различни форми на изкуството и занаятите: Селук е известен с майсторите на сребро, Батуан - с художниците и танциорите, Мас – с дърворезбарите. А Убуд и околностите му са нещо съвсем различно.


През 20-те и 30-те години на 20 век кралското семейство на Убуд кани различни артисти на посещение и с това започва развитието на града като международен арт-център. Днес улиците са отрупани с галерии, занаятчийски магазинчета и кафенета, а градът запазва своето неподправено арт излъчване и очарователна атмосфера. Ритъмът на Убуд успокоява. Тук можете да се отдадете на лежерно пазаруване, гледане на традиционни танци легонг в стария дворец или да разгледате изкуството, което е навсякъде около вас.

 

Следва продължение...

Ваша: Авиата

снимка: www.Aviata.bg

 

Добре дошли в Бали – Островът на боговете!

© 2020 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube