Свържете се с нас0888/803619 | 02/4219599Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 

Маракеш

 

„Ако разполагаш с един ден в Мароко, прекарай го в Маракеш - това е най-прекрасното място на света!“ - Уинстън Чърчил

Маракеш... име, което предизвиква видения на напечени от слънцето пясъчни сгради, екзотични пазари, райски градини и архитектурни шедьоври. Маракеш е оживен площад по здрач, когато акробати, гълтачи на огньове, танцьорки и змиеукротители се борят за вниманието на пиещите вечерния си чай. Маракеш е аромат на подправки, розова вода, шарен килим, който създава вселени с багрите си. Маракеш е меката светлина на лампите, тихият плисък на фонтаните във вътрешните дворове. Маракеш е екзотика, вълшебство, храна за всички сетива.

Хилядолетна култура

Основан преди почти 1000 години в подножието на Атласките планини като важна спирка на търговските кервани, с времето южният пазарен град се разраства и става един от най-значимите градове на Северна Африка и една от столиците на берберската империя. Днес Маракеш е обект на ЮНЕСКО и е възприеман за символ на Мароко. Космополитно място, където мирно съжителстват араби, бербери, евреи и християни.  

Зашеметяващо изкуство

Медината на Маракеш е архитектурно съкровище. Като едни от най-прекрасните примери на ислямска архитектура се открояват медресето Али бен Юсеф, джамията Кутубия, дворецът Бахия, Саадинската гробница.

Притегателен център за артисти от всякакви сфери, в Маракеш се създава и едно живо, приложно изкуство, което прави ежедневието на хората по-красиво и по-богато. Световноизвестните марокански (берберски) килими красят домове и магазини, а лампите и фенерите създават мистична атмосфера с приглушената си светлина. Дори тажините (глинени съдове за готвене) са като произведения на изкуството и радват окото с пъстрите си цветове.

Град, който никога не отегчава     

Заобиколена от 19 км розови стени от трамбована глина, Медината на Маракеш е пулсиращото сърце на града. Препълнените с хора пазари (сук) създават една екзотична какофония от звуци и гледки, където суровото овче месо виси на куки до щандове с подправки, килими или лампи, а криволичещи прашни алеи не водят доникъде. Центърът на всичко това е обширният площад Джема ел Фна, който всяка вечер е карнавална сцена. Продавачи на охлюви, гадатели, фокусници, акробати, музиканти, ароматна улична храна, разноцветни тълпи... Едно приказно място попаднало по случайност в реалността.

Открийте го с нас!

Ваша: Авиата

Маракеш

© 2020 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube