Свържете се с нас0888/803619 | 02/4219599Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 

Сейшелски острови – един друг свят

 

Махе - Островът

На Махе - главният остров на Сейшелите се намират столицата Виктория, международното летище, както и по-голямата част от населението на страната. Девствените гори на Махе се спускат по живописни планини към над 60 плажа, където най-често единствените стъпки по пясъка, които ще видите ще са Вашите собствени.

Културата

Културата на Сейшелите е отражение на мулти-етническите корени на островното общество, приютило хора от целия свят. Европейци, азиатци и африканци се смесват за да формират един цветен народ, за който хармонията е начин на живот. 

Историята

Португалският мореплавател Жуан де Нова е осъществил първото записано акостиране на Сейшелите през 1501 г. На ранните португалски карти Сейшелите фигурират като “Sete Irmas” или „Седемте сестри“, но чак през 1609 г там пристига ескадрила на Британската източноиндийска компания.
След няколко френски експедиции през 1770 г се основава селище и островите остават френска колония до загубата на Наполеон при Ватерло. До прехвърлянето им към Британия през 1814 г островите вече имат население от 3500 души.
Забраната на робството в средата на 19 век води до пристигането на значителен брой китайци и индийци на Сейшелите, които добавят обичаите и традициите си към съществуващия етнически микс от европейци и африканци.
През 1976 г Сейшелските острови получават независимост и стават република в рамките на Британската общност.

Религията

По-голямата част от населението са френски католици, които мирно съжителстват с англиканци, протестанти, мюсюлмани, индуисти, бахаи. 

Езикът

Местният сейшелски креолски е адаптиран френски от 17 в със заимствани думи и изрази от Африка и Мадагаскар. Той има статута на официален език заедно с английския и френския.

Музиката и танцът

Креолската душа намира красноречив израз в голямото музикално и танцово разнообразие. Сега (séga) е популярна на Сейшелите, както и на другите острови в Индийския океан, но уникален за сейшелите е мутя (moutya) – танц, който колониалните власти са считали за толкова разюздан, че е бил забранен. След седмица тежък труд на плантациите работниците са се събирали под кокосовите палми и са танцували под звука на барабаните мутя. Големите плоски барабани са направени от козя кожа и се нагряват на огъня за да се настроят преди свирене.

Кухнята

Сейшелската креолска кухня днес е богато отражение на множеството раси и култури участвали в създаването ѝ.
В незабравимо пътешествие през океаните, четирите свята на Африка, Китай, Европа и Индия се смесват за да създадат една едновременно изтънчена и разнообразна кухня, която оставя посетителите с желание за още.

Природата

Сейшелските острови са описвани като миниатюрен Ноев ковчег, всеки със собствената си топография и характер, приютяващ природни скъпоценности, които не се намират никъде другаде по света.
Населени преди едва 250 години, природната красота на Сейшелите е легендарна и защитена със закон, който определя около половината площ на островите като морски паркове и природни резервати.
Единствено на Сейшелите ще намерите Медузовото дърво, сейшелският райски мухояд (най-малката жаба на света), най-тежката земна костенурка, единствената нелетяща птица в Индийския океан, както и някои от най-зрелищните колонии на морски птици. 13 вида и 17 подвида птици са уникални за Сейшелите, което превръща островите в една съкровищница за естественици, орнитолози и еко-туристи.

 

Ваша: Авиата
Снимка: www.Aviata.bg

 

Сейшелски острови – един друг свят

© 2020 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube