Свържете се с нас0888/803619 | 02/4219599Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 

Бали - обичаи и етикет

 

Ако пътувате за Бали ще Ви е полезно да имате предвид някои местни обичаи и етикет.

Езикът на тялото е универсален начин на комуникация навсякъде по света, но трябва да се съобразявате с местните специфики:

В Бали се приема за грубо и невъзпитано да сочиш с показалец. Можете да използвате палеца си, но само на дясната ръка, защото всичко ляво се счита за нечисто. Същото се отнася и за стъпалата на краката, въздържайте се да си ги показвате!

Ръкостискане при поздрав е прието, но отново използвайте само дясната си ръка. Не е добра идея да държите дланите си поставени на бедрата, докато водите разговор, тъй като това е израз на презрение, гняв, агресия.

Главата се приема за свещена, затова избягвайте потупването/погалването на глава на дете.

Докосването между индивиди от един и същ пол се счита за израз на приятелство и обич. Не е особено прието да се демонстрира близост на публични места между двойка (мъж и жена).

Балийците са гостоприемни домакини, но не е прието да се възползвате от храната и напитките преди да бъдете поканени да го направите - "silakan" (моля да започне). Хранят се с ръце, като винаги първо ги измиват и използват отново само дясната ръка. Не забравяйте - винаги трябва да се събувате пред вратата на дома, в който сте поканени.

При посещение на населени места оскъдното облекло се счита за неподходящо, добре е колената и раменете да бъдат покрити.

Храмовете са голяма част от забележителностите в Бали. При посещението им също трябва да се спазва определен етикет:

При влизане в храм трябва да носите саронг – шал покриващ тялото Ви от кръста надолу като това е валидно и за мъжете и за жените. В някои храмове на жените дават червен колан, който трябва да завържат около кръста си.

Искайте разрешение преди да правите снимки в храма, а ако се случи да седите на земята избягвайте да насочвате стъпалата си към олтара.

Разбира се, пътуването Ви до Бали няма да се размине без пазаруване. Не забравяйте - пазаренето с продавачите е признак на уважение и е задължително. Бъдете изкусни, любезно настоятелни и твърди купувачи. Ще се изненадате как можете да свалите цената с до 50%. За да подобрите уменията си можете да използвате тези изрази: Berapa? (Колко струва?) и Terlalu mahal! (Много е скъпо!)

А ако се чудите какво точно да си купите от Бали, ето няколко предложения:
-Бали е рай за сърфистите, тук можете да намерите Billabong и  Quicksilver на страхотни цени
-Бижута - украшения от сребро и кожа, направени от истински майстори
-Прословутите  “Bali Malas”
-Ръчно изработени статуи на най-различни божества
-Еко продукти - за арома-терапия, какао, кафе и др. Най-скъпото кафе в света - Kopi Luwak се “произвежда” в Бали. 
-Саронг (големи шалове), с които да посещавате храмовете

Ваша: АвиатаБали - обичаи и етикет

© 2020 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube