Свържете се с нас 0888/803619 Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 

Духовно пътешествие из храмовете и свещените места на Бали

Мистичната земя на Бали е известна със своята природна красота и митологични истории, които създават прекрасен гоблен за вдъхващи страхопочитание храмове и свещени места.

 

Храмовете или „Pura“, както се наричат на местния език, заемат свещено място в балийската култура. Тези архитектурни чудеса са не само места за поклонение, но и хранилища на история, изкуство и традиции.

От емблематичния обърнат към морето храм Танах Лот, разположен на върха на извисяващи се скали, до спокойното спокойствие на храма Улун Дану Бератан сред мъгливи брегове на езера, Бали предлага на пътешествениците перфектна среща с културното наследство и божествената преданост.

Така че, елате и разкрийте сакралността на тези свещени места на Бали и се потопете в духовното величие, което този хипнотизиращ остров може да предложи.

 

Тирта Емпул – Красиви свещени извори


Оазис на духовното подмладяване, храмът Тирта Емпул е известен още като храма на Светата вода. Това е друг прекрасен балийски храм, за който се смята, че е създаден от индуисткия бог, бог Индра.

Подобно на повечето хиндуистки храмове на Бали, Тирта Емпул е разделен на три части – външна, средна и основна. Един от акцентите на тази магическа сграда е главната порта, известна като Candi Bentar, украсена със статуите на Пазителите на портата.

След като стигнете до основната атракция, която е Jabah Tenga, ще бъдете хипнотизирани от красотата на три правоъгълни басейна. Тези басейни са пълни със свещена изворна вода, за която се смята, че е извирала от 30 струи.

Ще видите както местните жители, така и туристите да чакат на опашка, за да се потопят в светите води, за да извършат пречистващ ритуал, известен като melukat.

Основният храм е посветен на индуистката Троица, бог Шива, бог Брахма и бог Вишну и е най-спокойната част от сградата. Последната спирка на храма е басейнът Koi, в който могат да се видят да плуват хиляди риби Koi.

Трябва да носите саронг, за да влезете в храма – можете да вземете такъв безплатно, на входа на храма


Храмът Лемпуянг – Вратата към рая


Един от най-старите и най-добрите храмове в Бали, този храм е сгушен на 1175 м надморска височина. Изисква се да изкачите поне 1700 стъпала, за да стигнете до основната зона, зашеметяващата  „вратата към рая“. 

Това красиво свещено място,преведено от санскрит, означаваща „шест места или стълбове на богове.“ То гласи, че тази „пура“ е символично съобразена с балийския бог – Ишвара, и отговаря за поддържането на космически баланс на Бали.

Трябва да влезете в храма напълно облечени или в саронг.

 

Храмът Улувату – Пазителят на върха на скалата


Кацнал на върха на скала с изглед към Индийския океан, храмът Uluwatu не само предлага спираща дъха гледка към морето, но и е домакин на прочутите танцови представления Kecak по време на залез слънце.

Посветен на бог Рудра, храмът излъчва усещане за духовно спокойствие сред суровата си среда. Той е разделен на шест секции, известни като Pura Sad Kahyangan, които са визуално приятни и по този начин са празник за очите.

Освен това е разположен над зашеметяващия плаж Улувату. Плажът е известен с водни спортове, особено сърф.

 

Храмът Бесаки – Храмът-майка

Сгушен на склоновете на планината Агунг (най-високият вулкан на Бали), храмът Бесаких се смята за храм-майка на острова и най-свещеният от всички. Малко хора знаят, че това е и най-големият хиндуистки храм на Бали на острова – смята се, че е на поне 2000 години!

Комплекс от над 20 храма, Besakih предлага поглед към величието на балийската храмова архитектура и нейната дълбоко вкоренена връзка с космоса. Панорамните гледки на храма към околния пейзаж не са нищо друго освен вдъхновяващи.

Основните божества на храма са бог Шива, бог Брахма и бог Вишну, но има най-малко 86 светилища, посветени на други богове и богини.

Един от най-зашеметяващите храмове на Бали за посещение, този определено има очарованието на стария свят, което повечето духовни търсачи търсят по време на своето пътуване до Бали.

 

Гоа Гаджа - Пещерата на слоновете


Едно от най-историческите места и известни храмове в Бали е Гоа Гаджа. Има много пространство за изследване и практикуване на преданост. Това е основно древно пещерно място с много каменна зидария и пълни с реликви дворове.

Емблематичният хиндуистки храм на Бали е издълбан в скала, която ни напомня за устата на слон, давайки името на мястото. Посветен е на индуисткия бог Ганеша, чието лице прилича на слон.

Вътре медитативното пространство включва изображение на хиндуистки ангели и комбинация от хиндуистки и будистки влияния, предлагащи поглед към синкретичните религиозни традиции на Бали. Ще се натъкнете също на аязмо, градина, река и свещен басейн, които са били разкопани през 1954 г., и структура, подобна на демон с широко отворени очи, която ви посреща на входа.

Твърди се, че този красив храм в Бали, Индонезия, е построен през 11 век по време на епохата Warmadewa. Намира се на близко разстояние от Убуд в село Бедулу и предлага спокоен изглед към западен Бали.

Най-известните храмове в Бали са повече от просто архитектурни чудеса. Те са портали към духовно царство, което разкрива живата култура и история на острова. 

Открийте и се потопете в културната красота на пленителните храмове и свещени места в Бали.

Планирайте своето духовно пътешествие до Бали днес! Включете се в някоя от нашите вълшебни Йога ваканции в Бали!
 

Ваша: Авиата

Духовно пътешествие из храмовете и свещените места на Бали

© 2023 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube