Свържете се с нас0888/803619 | 02/4219599Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 

Фатима - поклонническо пътуване

 

Пророчествата от Фатима и тяхното място в историята!

Фатима е малко португалско градче на около 130 км северно от Лисабон. През 1917 г. то е село в бедната провинция, незабележимо с нищо, но именно там се случва едно от най-големите чудеса в католическия свят през 20 в. По това време Португалия е вътрешно нестабилна и под влияние на всеобщата европейска криза по време на Първата световна война. За обикновеното население католическата вяра е това, което ги крепи и им дава надежда.

Историята

Всичко започва с три деца, които пасат овцете на семействата си. Това са братовчедите Лусия, Жасинта и Франсиску, съответно на 10, 7 и 9 години. На 13 май те водят стадото си на едно поле на около километър от Фатима и там получават първото от серия видения на Дева Мария. До 13 октомври те получават общо 6 видения на същото място, всяко на 13-то число от месеца с изключение на август, когато са арестувани и възпрепятствани и получават видението на 19-ти.

Пророчествата

Децата твърдят, че Божията майка им е разкрила три тайни под формата на видения и пророчества: показала им е картини от Ада; предсказала е края на Първата световна война и започването на нова война по времето на папа Пий XI (Втората световна) ако хората продължат на обиждат Бог и Русия не бъде посветена в Непорочното сърце на Дева Мария; показала им е заплаха за християните/картини от Апокалипсиса.

Относно третата тайна (пророчество) има доста противоречия, тъй като тя остава неразкрита дълги години – едва през 1957 г е сведена до вниманието на Ватикана, а през 2000 г е разкрита пред света. Според някои третата тайна е за нападенията над християни през 20 в и в частност опитът за убийство на папа Йоан Павел II, който случайно или не е извършен на 13 май 1981 г – 64 години след първото явяване на Дева Мария във Фатима. По-късно Йоан Павел II отдава именно на Девата от Фатима спасението си от атентата. Според други обаче третото пророчество предсказва разкол в Католическата църква и борби за надмощие между сановниците ѝ.

Последствията

По времето, когато получават виденията и пророчествата трите деца са подложени на сериозен натиск от местните власти и общественост. Мнозина и най-вече властите ги обвиняват, че лъжат, но още повече хора пък им вярват и се стичат на мястото, където се получават виденията. На 13 октомври 1917 г, когато е обещаното от Дева Мария чудо, на полето до Фатима се събират хиляди хора, които наблюдават т.нар. „Чудо на слънцето“ описано от очевидци като необикновени отблясъци слънчева светлина. През 1930 г. то е официално признато за чудо от църквата.

На мястото, където децата получават видения през 1919 г е издигнат малък параклис, който по-късно е включен в религиозният комплекс създаден там. Всяка година милиони поклонници посещават Светилището на Фатима, което се е превърнало в едно от най-важните места за поклонение на католиците.

На 13 май 2017 г – сто години след Първото видение, папа Франциск канонизира за светци Жасинта и Франсиску (починали съответно 1919 и 1920 г) на специална церемония във Фатима. Лусия надживява братовчедите си и прекарва живота си като монахиня отдадена на Бог до 2005 г. През 2008 г е започната процедура по обявяването ѝ за Блажена. 

 

Ваша: Авиата 

Фатима - поклонническо пътуване

© 2020 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube