Свържете се с нас 0888/803619 Понеделник - Петък от 10.00 до 18.00

 

Яж, пътувай и обичай !

 

Любовта към света минава през стомаха!


Кое е онова, без което не можеш да разбереш напълно една чужда държава, което остава последно като спомен, освен снимките и което до голяма степен оформя удоволствието от пътуването и почивката? Нали не тръгвате на път с консерви русенско варено, пръчка бабек и тенекия сирене? Да, онова незабравимо приключение за сетивата да опиташ местните специалитети на една държава: кюизин-манджаре-гурме-тапас-софра туризмът предлага непознати усещания и неограничени удоволствия.


Преди много години посетих Охрид с организирана група. Бяхме извън България само 4 дни, но на връщане, едва минали границата, туристите озверели нападнаха крайпътно ханче, зажаднели за шкембе чорба. Да, първото шкембе след туристическо изгнание е много вкусно, но нека си припомним кои са най-страхотните световни кухни:

1. Ливанска кухня: най-доброто от Близкия Изток с много елементи от здравословното хранене на Средиземно море и неподражаеми ароматни подправки.


2. Гръцка кухня: Уют в средиземноморско цветни таверни, зехтин, цацики и много вкусен хляб в изобилие, лозови сармички за носталгиците по България. И това, както знаете е само началото. Удоволствието да хапнеш в Гърция се простира от менюта със смешни правописни грешки и преводи на английски, край които висят сушащи се октоподи, до изискани ресторанти със стилни менюта и много висока класа на обслужване.


3. Испански тапас: освен сангрията, Испания е дала още нещо чудесно на света – малки хапки от ужасно вкусни нещица, които просто посочваш по витрините, дори и да не знаеш езика – дивечов пастет, панирана сепия, хамон , маслини, морски деликатеси, сирена и безброй още, по нашенски – мезелъци.


4. Японска кухня: най-после и в България се научихме да правим хубаво суши, много от нас, даже вкъщи. Само че Японската кухня е много повече от това: според най-големия законодател на вкуса по света - Мишелин гайд (Michelin Guide) определя Токио за най-вкусен град със 150 ресторанти с най-висок възможен рейтинг в света. Лондон и Париж имат ‘само’ по 148 такива ресторанти.


5. Италия, разбира се – една от най-старите традиционни кухни, развила се допълнително след откриването на Америка и пристигналите от там домати и картофи. В Италия е невъзможно да се опази линия: като се започне с антипастите за предястие, продължи се с паста, месно блюдо и се завърши с невероятни десерти като пана кота (буквално ‘сготвена сметана’) и тирамису, прибавим количества вино от най-доброто на света – на една трапеза получаваме по малко от всички най-хубави неща от природата, сляти в уникална хармония. И като по чудо винаги остава малко местенце за прословутия италиански сладолед, за който туристи и местни в Рим например са склонни да пътуват по час до отдалечени квартали, в които се предлага най-хубавия от него.

Ваша: Авиата

 

Яж, пътувай и обичай !

© 2025 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube